Wyśmienite włoskie smaki
Nasze MENU:
Nie mogłam się powstrzymać od umieszczenia ich w naszym MENU. Dlaczego? Bo są pyszne, chrupiące, na bardzo cienkim cieście, zrobione wyłącznie według mojej , ściśle tajnej receptury 🙂
Wyselekcjonowane składniki lądują na sosach w dwóch odsłonach:
– Mini pizza czerwona – wydawałoby się, że klasyczna… Nic bardziej mylnego! Bazą tej propozycji jest przygotowywany przeze mnie sos z pieczonych pomidorów (czterech różnych odmian). W połączeniu z odpowiednimi ziołami, daje bardzo lekką, świeżą odsłonę zwyczajnego sosu pomidorowego.
– Mini pizza biała – wiadomo – na białym sosie. Rzecz w tym, jakiej jakości jest produkt, z którego go wykonujemy. Tutaj mowa o śmietanie od naszego lokalnego dostawcy z Perlina. Po odpowiedniej obróbce oraz przyprawieniu powstaje niezwykle kremowy, wyrazisty sos śmietanowy. W niektórych moich propozycjach łączę go z niewielką ilością pasty z czarnej trufli – wtedy to już nie biała pizza, a biała dama:)
mini Pizze "białe" ok 10cm - 7,80zł, min 9szt
1. Sos śmietanowy z pastą z czarnej trufli, szynka prosciutto, grana padano, mozzarella)
2. Sos śmietanowy z nutką rozmarynu, szarpana pierś z kaczki, camembert, mozzarella, żurawina)
3. Sos biały z nutką cytrynową, łosoś wędzony, grillowana cukinia, grana padano, rukola)
4. Sos biały, kurczak, karmelizowana cebulka, pomidorki koktajlowe
5. Podpłomyk z sosem chrzanowo- porowym, biała kiełbasa, ser cheddar, świeża pietruszka)
mini Pizze "czerwone" ok 10cm - 7,80zł, min 9szt
1. Sos z pieczonych pomidorów, salami piccante, czerwona cebula, mozzarella, grana padano
2. Sos z pieczonych pomidorów, szynka prosciutto crudo, mozzarella, pecorino, lazur, rukola
3. Sos z pieczonych pomidorów, boczek wędzony, czarne winogrona, mozarrella, grana padano, orzechy włoskie)
4. Sos z pieczonych pomidorów, mascarpone, mozarella, grillowana papryka, płatki migdałów)
5. Sos z pieczonych pomidorów, mozarella, bazylia świeża
PASTA musi być!
1. Lasagne z sosem Ragù – świeży, domowy makaron, beszamel, wołowe ragù , parmezan – 98zł/blacha rodzinna
2. Cannelloni Spinaci – roladki ze świeżego makaronu własnej roboty, nadziewane szpinakiem, ricottą i pecorino, zapiekane z duszonymi pomidorkami koktajlowymi i sosem beszamelowym) – 98zł/blacha rodzinna
3. Cannelloni Ragu Bianco – roladki z świeżego makaronu własnej roboty, Ragu z indyka, szpinak, beszamel z czarną truflą, grana padano – 98zł/blacha rodzinna
4. Pierożki Ravioli
– nadzienie z pieczonego łososia, cukinii, szalotki oraz grana padano – 92,00zł/blacha rodzinna
– nadzienie wołowo-wieprzowe, z dodatkiem pasty z czarnych trufli – 92,00zł/blacha rodzinna
– nadzienie z pieczonej dyni, sera ricotty i pecorino – 92zł/blacha rodzinna
– Raviolo Con Uovo – nadzienie z ricotty, szpinaku, parmezanu oraz płynnego żółtka, masło szałwiowe – 32zł/porcja
5. Tagiatelle domowej roboty z polędwiczkami wieprzowymi – w kremowym sosie z suszonych pomidorów, podawane z płatkami grana padano i rukolą – 35zł/porcja
6. Pasta e patate – zapiekana pod cienkim chlebkiem – neapolitanskie połączenie ziemniaków i domowego makaronu (wędzona provola, grana padano, szynka prosciutto, siekana bazylia, czosnek) – 92zł/blacha rodzinna
Dania przyrządzamy wyłącznie ze świeżego makaronu własnej roboty, na bazie mąki typu „00” oraz wiejskich jaj od naszego lokalnego dostawcy.
Więcej niż ANTIPASTI...
1. Focaccia – włoski chlebek, z pomidorkami koktajlowymi, świeżym rozmarynem i oliwą – 32zł/ blacha rodzinna
2. Krem z pieczonej papryki i pomidorów – 20 zł/300ml
3. Bruschetta „Aglio Olio” – grzanki, z pieczywa własnej roboty, nacierane mieszanką oliwy, czosnku i papryczki chilli, zapiekane z mozzarellą, prosciutto crudo oraz salsą pomidorową, serwowane ze świeżą bazylią – 58zł/6 sztuk
4. Pietruszkowe Gnocchi z borowikami – 94 zł/blacha rodzinna
5. Gnocchi dyniowo – parmezanowe z masłem szałwiowym – 94 zł/blacha rodzinna
6. Ziemniaczane gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym, z mozzarellą, grana padano, mascarpone oraz z bazylią – 94,00zł/blacha rodzinna
7. Buraczane gnocchi nadziewane orzechem włoskim i mascarpone, na sosie gorgonzola, z pieczoną gruszką z tymiankiem – 94,00zł/blacha rodzinna
8. INVOLTINI – grillowane roladki z bakłażana, na duszonych warzywach w sosie pomidorowym, ricotta z nutą skórki z cytryny, świeży tymianek, drobno starta skórka z domowej bagietki – 90 zł/blacha rodzinna