Bardzo włoski wieczór

Wyśmienite włoskie smaki

Szykuje się jakaś wyjątkowa okazja? Urodziny, świętowanie obrony dyplomu, parapetówka, bądź po prostu chcesz spędzić miło czas z przyjaciółmi po ciężkim tygodniu pracy?
Jeżeli tak – proponujemy Ci niesamowitą biesiadę! 
Wypróbuj koniecznie odsłonę kuchni włoskiej „PIEPRZU I LAWENDY” – opracowanej specjalnie PRZEZ NAS – DLA WAS 🙂
 
Ponadto, jeżeli prócz dostarczenia cateringu pod wskazany adres, możemy coś jeszcze dla Ciebie zrobić, to daj znać! Jeżeli wymaga tego okazja i takie jest Twoje życzenie, chętnie zajmiemy się pełną aranżacją stołu – od klimatycznych dekoracji po *perfekcyjne nakrycie.  
Nic tylko siadać i ucztować! 🙂
 
*Po wcześniejszym ustaleniu istnieje możliwość wypożyczenia naczyń do serwowania potraw.
 

Nasze MENU:

Nie mogłam się powstrzymać od umieszczenia ich w naszym MENU. Dlaczego? Bo są pyszne, chrupiące, na bardzo cienkim cieście, zrobione wyłącznie według mojej , ściśle tajnej receptury 🙂

Wyselekcjonowane składniki lądują na sosach w dwóch odsłonach:

Mini pizza czerwona – wydawałoby się, że klasyczna… Nic bardziej mylnego! Bazą tej propozycji jest przygotowywany przeze mnie sos z pieczonych pomidorów (czterech różnych odmian). W połączeniu z odpowiednimi ziołami, daje bardzo lekką, świeżą odsłonę zwyczajnego sosu pomidorowego.

Mini pizza biała – wiadomo – na białym sosie. Rzecz w tym, jakiej jakości jest produkt, z którego go wykonujemy. Tutaj mowa o śmietanie od naszego lokalnego dostawcy z Perlina. Po odpowiedniej obróbce oraz przyprawieniu powstaje niezwykle kremowy, wyrazisty sos śmietanowy. W niektórych moich propozycjach łączę go z niewielką ilością pasty z czarnej trufli – wtedy to już nie biała pizza, a biała dama:)

mini Pizze "białe" ok 10cm - 6zł, min 9szt

1. Sos śmietanowy z pastą z czarnej trufli, szynka  prosciutto, grana padano, mozzarella)

2. Sos śmietanowy z nutką rozmarynu, szarpana pierś z kaczki, camembert, mozzarella, żurawina)

3. Sos biały z nutką cytrynową, łosoś wędzony, grillowana cukinia, grana padano, rukola) 

4. Sos biały, kurczak, karmelizowana cebulka, pomidorki koktajlowe

5. Podpłomyk z sosem chrzanowo- porowym, biała kiełbasa, ser cheddar, świeża pietruszka)

mini Pizze "czerwone" ok 10cm - 6zł, min 9szt

1. Sos z pieczonych pomidorów, salami piccante, czerwona cebula, mozzarella, grana padano

2. Sos z pieczonych pomidorów, szynka prosciutto crudo, mozzarella, pecorino, lazur, rukola

3. Sos z pieczonych pomidorów, chrupiąca pancetta, czarne winogrona, mozarrella, grana padano,  orzechy włoskie)

4. Sos z pieczonych pomidorów, mascarpone, mozarella, grillowana papryka, płatki migdałów)

5. Sos z pieczonych pomidorów, mozarella, bazylia świeża

PASTA musi być!

1. Lasagne z sosem Ragù (88 zł – blacha rodzinna 26 cm/26 cm, 5 uczciwych porcji 🙂 )
( świeży, domowy makaron, beszamel, wołowe ragù , parmezan)

2. Cannelloni Spinaci (85 zł blacha rodzinna 26 cm/26 cm, 10 roladek)
(roladki ze świeżego makaronu własnej roboty, nadziewane szpinakiem, ricottą i pecorino, zapiekane z duszonymi pomidorkami koktajlowymi i sosem beszamelowym)

3. Cannelloni Ragu Bianco (85 zł blacha rodzinna 26 cm/26 cm, 10 roladek)
(roladki z świeżego makaronu własnej roboty, Ragu z indyka, szpinak, beszamel z czarną truflą, grana padano)

4. Pierożki Ravioli
– nadzienie z pieczonego łososia, cukinii, szalotki oraz grana padano ( 78 zł – 500 g / ok 3 lub 4 porcje)
– nadzienie wołowo-wieprzowe, z dodatkiem pasty z czarnych trufli ( 75 zł – 500 g / ok 3 lub 4 porcje)
– nadzienie z pieczonej dyni, sera ricotty i pecorino ( 76 zł – 500 g / ok 3 lub 4 porcje)  

– Raviolo Con Uovo – nadzienie z ricotty, szpinaku, parmezanu  oraz płynnego żółtka, masło szałwiowe – 1 porcja – 28zł

5. Tagiatelle domowej roboty z polędwiczkami wieprzowymi – w kremowym sosie z suszonych pomidorów, podawane z płatkami grana padano i rukolą ( 35zł – 1 porcja)

6. Pasta e patate (88 zł – blacha rodzinna 26 cm/26 cm) – zapiekana pod cienkim chlebkiem – neapolitanskie połączenie ziemniaków i domowego makaronu ( wędzona provola, grana padano, szynka prosciutto, siekana bazylia, czosnek)

Dania przyrządzamy wyłącznie z świeżego makaronu własnej roboty, na bazie mąki typu „00” oraz wiejskich jaj od naszego lokalnego dostawcy.

Więcej niż ANTIPASTI...

1. Focaccia – włoski chlebek, z pomidorkami koktajlowymi, świeżym rozmarynem i oliwą
(32 zł – rodzinna blacha 26cm/26cm)

2. Krem z pieczonej papryki i pomidorów
(18 zł – 400 ml kremu )

3. Bruschetta „Aglio Olio” – grzanki, z pieczywa własnej roboty, nacierane mieszanką oliwy, czosnku i papryczki chilli, zapiekane z mozzarellą, prosciutto crudo oraz salsą pomidorową, serwowane ze świeżą bazylią
(58 zł – 6 sztuk przygotowanych z jednej bagietki)

4. Pietruszkowe Gnocchi z borowikami   (64 zł – blacha rodzinna około 2,5 porcji )   

5. Gnocchi dyniowo- parmezanowe z masłem szałwiowym  (64 zł – blacha rodzinna około 2,5 porcji )   

6. Ziemniaczane gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym, z mozzarellą, grana padano, mascarpone oraz z bazylią
(64 zł – blacha rodzinna około 2,5 porcji )

7. Buraczane gnocchi nadziewane orzechem włoskim i mascarpone,  na sosie gorgonzola, z pieczoną gruszką z tymiankiem  (78 zł – blacha rodzinna – około 3 porcje )

8. INVOLTINI – grillowane roladki z bakłażana, na duszonych pomidorach ricotta z nutą skórki z cytryny, ser asiago, świeży tymianek, drobno starta skórka z domowej bagietki (blaszka 85 zł)

Pamiętaj, że organizujemy nie tylko większe i zaplanowane przyjęcia! Uwielbiamy działać spontanicznie:)
Jeżeli masz ochotę na jakąś pozycję z naszego MENU – DZWOŃ!
Chętnie staniemy się Twoją, małą „włoską knajpką” z dowozem lub na wynos!