Wyśmienite włoskie smaki
Nasze MENU:
Nie mogłam się powstrzymać od umieszczenia ich w naszym MENU. Dlaczego? Bo są pyszne, chrupiące, na bardzo cienkim cieście, zrobione wyłącznie według mojej , ściśle tajnej receptury 🙂
Wyselekcjonowane składniki lądują na sosach w dwóch odsłonach:
– Mini pizza czerwona – wydawałoby się, że klasyczna… Nic bardziej mylnego! Bazą tej propozycji jest przygotowywany przeze mnie sos z pieczonych pomidorów (czterech różnych odmian). W połączeniu z odpowiednimi ziołami, daje bardzo lekką, świeżą odsłonę zwyczajnego sosu pomidorowego.
– Mini pizza biała – wiadomo – na białym sosie. Rzecz w tym, jakiej jakości jest produkt, z którego go wykonujemy. Tutaj mowa o śmietanie od naszego lokalnego dostawcy z Perlina. Po odpowiedniej obróbce oraz przyprawieniu powstaje niezwykle kremowy, wyrazisty sos śmietanowy. W niektórych moich propozycjach łączę go z niewielką ilością pasty z czarnej trufli – wtedy to już nie biała pizza, a biała dama:)
mini Pizze "białe" ok 10cm - 6zł, min 9szt
1. Sos śmietanowy z pastą z czarnej trufli, szynka prosciutto, grana padano, mozzarella)
2. Sos śmietanowy z nutką rozmarynu, szarpana pierś z kaczki, camembert, mozzarella, żurawina)
3. Sos biały z nutką cytrynową, łosoś wędzony, grillowana cukinia, grana padano, rukola)
4. Sos biały, kurczak, karmelizowana cebulka, pomidorki koktajlowe
5. Podpłomyk z sosem chrzanowo- porowym, biała kiełbasa, ser cheddar, świeża pietruszka)
mini Pizze "czerwone" ok 10cm - 6zł, min 9szt
1. Sos z pieczonych pomidorów, salami piccante, czerwona cebula, mozzarella, grana padano
2. Sos z pieczonych pomidorów, szynka prosciutto crudo, mozzarella, pecorino, lazur, rukola
3. Sos z pieczonych pomidorów, chrupiąca pancetta, czarne winogrona, mozarrella, grana padano, orzechy włoskie)
4. Sos z pieczonych pomidorów, mascarpone, mozarella, grillowana papryka, płatki migdałów)
5. Sos z pieczonych pomidorów, mozarella, bazylia świeża
PASTA musi być!
1. Lasagne z sosem Ragù (88 zł – blacha rodzinna 26 cm/26 cm, 5 uczciwych porcji 🙂 )
( świeży, domowy makaron, beszamel, wołowe ragù , parmezan)
2. Cannelloni Spinaci (85 zł blacha rodzinna 26 cm/26 cm, 10 roladek)
(roladki ze świeżego makaronu własnej roboty, nadziewane szpinakiem, ricottą i pecorino, zapiekane z duszonymi pomidorkami koktajlowymi i sosem beszamelowym)
3. Cannelloni Ragu Bianco (85 zł blacha rodzinna 26 cm/26 cm, 10 roladek)
(roladki z świeżego makaronu własnej roboty, Ragu z indyka, szpinak, beszamel z czarną truflą, grana padano)
4. Pierożki Ravioli
– nadzienie z pieczonego łososia, cukinii, szalotki oraz grana padano ( 78 zł – 500 g / ok 3 lub 4 porcje)
– nadzienie wołowo-wieprzowe, z dodatkiem pasty z czarnych trufli ( 75 zł – 500 g / ok 3 lub 4 porcje)
– nadzienie z pieczonej dyni, sera ricotty i pecorino ( 76 zł – 500 g / ok 3 lub 4 porcje)
– Raviolo Con Uovo – nadzienie z ricotty, szpinaku, parmezanu oraz płynnego żółtka, masło szałwiowe – 1 porcja – 28zł
5. Tagiatelle domowej roboty z polędwiczkami wieprzowymi – w kremowym sosie z suszonych pomidorów, podawane z płatkami grana padano i rukolą ( 35zł – 1 porcja)
6. Pasta e patate (88 zł – blacha rodzinna 26 cm/26 cm) – zapiekana pod cienkim chlebkiem – neapolitanskie połączenie ziemniaków i domowego makaronu ( wędzona provola, grana padano, szynka prosciutto, siekana bazylia, czosnek)
Dania przyrządzamy wyłącznie z świeżego makaronu własnej roboty, na bazie mąki typu „00” oraz wiejskich jaj od naszego lokalnego dostawcy.
Więcej niż ANTIPASTI...
1. Focaccia – włoski chlebek, z pomidorkami koktajlowymi, świeżym rozmarynem i oliwą
(32 zł – rodzinna blacha 26cm/26cm)
2. Krem z pieczonej papryki i pomidorów
(18 zł – 400 ml kremu )
3. Bruschetta „Aglio Olio” – grzanki, z pieczywa własnej roboty, nacierane mieszanką oliwy, czosnku i papryczki chilli, zapiekane z mozzarellą, prosciutto crudo oraz salsą pomidorową, serwowane ze świeżą bazylią
(58 zł – 6 sztuk przygotowanych z jednej bagietki)
4. Pietruszkowe Gnocchi z borowikami (64 zł – blacha rodzinna około 2,5 porcji )
5. Gnocchi dyniowo- parmezanowe z masłem szałwiowym (64 zł – blacha rodzinna około 2,5 porcji )
6. Ziemniaczane gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym, z mozzarellą, grana padano, mascarpone oraz z bazylią
(64 zł – blacha rodzinna około 2,5 porcji )
7. Buraczane gnocchi nadziewane orzechem włoskim i mascarpone, na sosie gorgonzola, z pieczoną gruszką z tymiankiem (78 zł – blacha rodzinna – około 3 porcje )
8. INVOLTINI – grillowane roladki z bakłażana, na duszonych pomidorach ricotta z nutą skórki z cytryny, ser asiago, świeży tymianek, drobno starta skórka z domowej bagietki (blaszka 85 zł)